PARAS RUOKAVALIO

PARAS RUOKAVALIO
Kategoriassa: LIFESTYLE

PARAS RUOKAVALIO

Paras ruokavalio – mitä syödä ja milloin? Minulta kysytään usein, mitä syön, kuinka paljon, kalorimäärät ja miksi? Olenko vegaani, kasvissyöjä, noudatanko ketogeenista ruokavaliota vai mitä? Niin, tänään jaan ajatuksiani kaikesta tästä ja annan harjoituksen, jonka avulla saatat löytää itsellesi parhaan ruokavalion.

kasvisruoka

Se, mitä syömme, vaikuttaa suoraan esimerkiksi fyysisesti ihoomme ja sen hehkuun, kehon koostumukseen, energisyyteen ja moneen muuhun. Yhtä tärkeää on muistaa, että henkinen ruokavaliomme vaikuttaa kaikkeen myös – mitä säteilemme itsestämme ulospäin, miten ajattelemme istsestämme ja maailmasta, miten kohtelemme itseämme ja ympärillä olevia. Sanotaan, että seura tekee kaltaisekseen ja niinhän se usein onkin. Kenen kanssa, millaisten henkilöiden seurassa ja minkälaisten energioiden parissa vietät aikaasi, vaikuttaa sinuun. Alitajunta ohjaa meitä koko ajan ja kaikki, mitä olemme seitsemään ikävuoteen mennessä saaneet itseemme tai meille on totuuksina annettu, ovat uskomusjärjestelmässämme ja ohjaavat sieltä toimintaamme. Altistumme päivittäin eri medioiden ja ihmisten ohjaamina erilaisille totuuksille, jotka sitten tiedostamattamme otamme omiksi totuuksiksimme – hyvässä ja pahassa.

ruokavalio

Tiedostamalla toiminnan ja ajattelun kaavan, voimme muuttaa sitä. Yksi tapa tiedostaa toimintaa on alkaa kiinnittämään huomiota siihen, mitkä asiat elämässä ovat johtaneet siihen pisteeseen, jossa nyt olemme ja mitä asioita ehkä toistamme elämässämme, toiminnassamme ja ajatuksissamme. Ja sen jälkeen miettiä haluaako enää toistaa näitä vaiko alkaa valitseman toisin. On hyvä myös muistaa, että se ei aina miellytä lähimmäisiä, koska emme vastaa heidän luomaa käsitystä meistä. Heidän näkemys perustuu vanhaan ja muutos saattaa nostaa pelkoa. Usein muutos, hyväkin, pelottaa. Voimme aina päättää miten valitsemme reagoida ulkopuolelta tuleviin asioihin ja tapahtumiin. Ei se, mitä tapahtuu, vaan se, miten valitsemme niihin suhtautua tai niistä ajatella.

terveys

Tietyt käsitteet ja uskomukset ravinnosta, kauneudesta, mahdollisuuksista ja elämästä ylipäätään, saattavat olla tiukassa. Ne pysyvätkin sellaisina, jos niille ei valitse tehdä jotakin. Kyseenalaistaa ja tutkailla, mistä erilaiset uskomukset vaikkapa omaa ulkonäköään kohtaan muodostuvat. Onko sinulle pienestä pitäen sanottu sinun olevan pyöreäposkinen tai eloveena-tytön näköinen, ehkä sinulle on sanottu että olet raskasrakenteinen, laiska, huono jossakin, ruma, poikamainen, lihava tai jotakin muuta, jota ei edes välttämättä ole pahalla tarkoitettu, mutta jotka olet ottanut mukaasi ja osaksi omakuvaasi ja negatiivisesti sinua ohjaamaan. Jos koet itsesi puutteelliseksi ja jotenkin vääränlaiseksi, viestit ympäristöön että sinulta puuttuu jotakin. Syntyy tyhjä tila, jota usein yritämme täyttää monin eri tavoin. Minulle on malliaikoina muun muassa kerrottu olevan turhan lihaksikas, liian lyhyt, pyöreäposkinen ja paljon muuta – jollain tavalla vääränlainen. Myös ylähuuleni on moneen otteeseen sanottu olevan liian pieni, siitä jopa lehdissä kirjoitettu ja edelleen sitä on tarjouduttu jopa ulkopuolelta täyteaineilla korjaamaan. Paljon toki hyvääkin, mutta kummasti nuo ei niin eteenpäin vievät asiat jäivät asustamaan mieleeni ja kehooni.

dieetti

Ulkopuolelta tulevat paineet ja vertailu ohjaavat toimintaamme, muokkaavat käsitystä itsestämme ja liian usein myös heikentävän itsetuntoamme ja nostavat riittämättömyyden tunnetta. Tunteita, joilla on energiavaraus, joka näkyy ja tuntuu meissä, koko kehossamme. Ruoka antaa päivittäisen ravintoannoksemme, mutta energiaa saamme siis myös meitä ympäröivästä todellisuudesta – ihmisistä, asioista ja tapahtumista. Millainen sinun henkinen ruokavaliosi on? Mistä asioista saat energiaa elämääsi ja millaista tuo energia on? Energiaa on kaikkialla – ravinnon lisäksi ihmisissä, tiloissa, äänissä, väreissä, kosketuksessa, toiminnassa ja niin edelleen. Olet varmasti huomannut miten joku väri tuo sinulle energisen olon, joku toinen taas rauhoittaa. Miten aamun aloittaminen kiireettömästi antaa päivään erilaiset lähtökohdat. Miten halaus voi kauniisti lohduttaa, tilan ilmapiiri nostaa energiaa, jonkun kohtaaminen nostaa rakkautta tai jokin tietyn äänen kuuleminen rauhoittaa. Esimerkkejä on paljon ja on hyvä tulla tietoiseksi mikä omassa elämässään tuo. Ja mikä vie energiaa. Tämän tiedostettuamme voimme luopua tai vähentää energiaa vieviä ja lisätä energiaa tuovia asioita ja ihmisiä elämäämme. Vapautta valita ja ottaa elämä omaan haltuun. 

elinvoima

PARAS RUOKAVALIO – henkinen ruokavalio -harjoitus

Jos sinulle on vihko tämän kirjan harjoituksille tai muistiinpanoille, käytä sinä, jos ei, ota paperia ja kynä. Kirjoita ylälaitaan otsikoksi ”Henkinen ruokavalioni” tai jokin muu sana, joka inspiroi sinua. Piirrä keskelle sinua pieni kuva, etunimesi ensimmäinen kirjain tai jokin symboli itsestäsi. Piirrä sitten viiva joka lähtee tämän pallon yläosasta ylöspäin ja alaosasta alaspäin –viiva, joka jakaa sivun kahtia. Kirjoita vasemmalle puolelle asioita, jotka vievät sinulta energiaa, ja viivan oikealle puolelle asioita, joista saat energiaa – mieti vain itseäsi, unohda muiden mielipiteet. Anna tälle aikaa niin paljon kuin on tarve ja huomio, kaikki osa-alueet ja energian lähteet. (Energia on jotakin jota emme näe, mutta jonka kaikki tunnemme.)

Kun olet valmis, katso molempia puolia ja niiden suhdetta – mitä huomaat? Voisitko vähentää niitä asioita, jotka vievät sinulta energiaa? Ja voisitko lisätä niitä, jotka tuovat sitä? Mitä muutoksia haluat tehdä, mistä päästät irti ja mitä lisäät? Merkitse ne paperille – viivaa punakynällä tai kirjoita vaikkapa isolla sana POIS sellaisen asian päälle, joka vie energiaasi, ja kirjaa ajatuspilviksi tai sydämillä sellaiset asiat, joita haluat lisätä elämääsi. Näin huomaat ne aina kuvaa katsoessasi. Kuvaan kannattaa palata usein, ainakin viikoittain, jotta pystyt huomiomaan millaisissa energioissa liikut. Värien tai muotojen käyttö voi tehdä tästä harjoituksesta voimallisemman. Voit napata sivusta myös kuvan puhelimeesi ja katsoa ”ruokalistaasi” vaikka päivittäin, jotta pystyt rakentamaan tietoisesti uutta. Ehkä ostat kotiin kukkia, jotka tuovat hyvää fiilistä, laitat jo aamusta soimaan musiikkia, joka nostaa mielialaa ja antaa energiaa, avaat sähköpostin vasta töihin päästyäsi, jätät tietyt ihmissuhteet taaksesi, pyydät tai annat anteeksi, hakeudut valmennusten tai henkilöiden pariin, joista saat tukea ja positiivisesti vaikuttavaa energiaa jne…
P.S. Saman harjoituksen voit tehdä myös ruoka-aineille ja fyysiselle ravinnolle – tämä auttaa sinua tiedostamaan, mitä sinun tulisi syödä, mihin aikaan ja millainen elämäntyyli palvelee sinua parhaiten juuri nyt. 

Kun olet saanut aikaiseksi pysyvän muutoksen, tee muutos myös kuvaan – kumita tai yliviivaa joku asia kokonaan pois tai vahvista ajatuspilvi pysyväksi merkinnäksi. Voit myös aina tehdä uuden harjoituksen, paras ruokavalio juuri sinulle. Tähän voi palata vaikka aina kuun ensimmäisenä päivänä viitoittamaan tietäsi.
Tee ensimmäinen muutos jo tänään ja jatka siitä eteenpäin – olet jo matkalla kohti hyvää elämään, fiilistä ja ihanan energistä oloa.

 

Kokeile harjoitusta, huomaa uudet oivallukset, luo paras ruokavalio ja muuta suuntaa, jos tarve.
Iloa ja ihanaa oloa,
Karita

 

 

Lisää ajatuksiani ja harjoituksia, reseptejä unohtamatta löydät Hyvä elämä, ravintoa keholle ja mielelle -kirjastani. Sen löydät tästä klilkkaamalla. Ja jos pätkäpaasto kiinnostaa, olen kirjoittanut aiheesta kirjoituksen, siihen pääset tästä. 

 

 

2 vuotta sitten
Kommentit
Sari Tolppala
1 vuosi sitten klo 12.36
Hei Karita! Olen seurannut blogejasi ja ostin kirjasi, josta olen saanut paljon ajattelemisen aihetta ja hyvää oloa otselleni. Kiitos sinulle. Aurinkoista kevättä